Il Papa, Mediterraneo culla civilt�,non sia tomba o luogo guerre

Генерална аудиенција: Во Марсеј најдов страст, ентузијазам

На Генералната аудиенција во среда, 27 септември 2023 година, Светиот Отец се осврна на меѓународното апостолско патување во Марсеј по повод завршното заседание на Медитеранските средби (Rencontres Méditerranéeennes).

„Можам да кажам дека најдов страст и ентузијазам во Марсеј“.

Така, папата Фрањо за време на Генералната аудиенција во среда на 27 септември на плоштадот Свети Петар потсети на неодамнешното меѓународно апостолско патување во Марсеј, Франција, по повод „Медитеранските средби“ (Rencontres Méditerranéeennes), на кои учествуваа бискупи и градоначалници од медитеранското подрачје, заедно со бројни млади, за да погледнат кон иднината.

Папата ги забележа овие карактеристики присутни во протагонистите на дводневната посета, вклучувајќи го и пастирот на францускиот пристанишен град, кардиналот Жан-Марк Авелин; свештеници и посветени лица; мирјани посветени на милосрдието и образованието; и Божјиот народ кој покажа голема топлина за време на светата Миса на стадионот Велодром.

Папата уште еднаш им се заблагодари на сите, како и на претседателот на Француската Република Емануел Макрон, чие присуство сведочи дека цела Франција со внимание го следи настанот во Марсеј.

Повикот на Медитеранот

Тоа е сон, предизвик, рече Папата, Медитеранот да го врати својот повик - да биде лабораторија на цивилизацијата и мирот.

Медитеранот - тоа го знаеме - е лулка на цивилизацијата, и тој е лулка на животот! Неприфатливо е да стане гробница, ниту пак место за конфликт.

Средоземното Море, нагласи Римскиот бискуп, е вистинска спротивност на судирот на цивилизациите, војната, трговијата со луѓе. Сосема спротивно на тоа: Медитеранот ги поврзува Африка, Азија и Европа; север и југ, исток и запад; луѓе и култури, народи и јазици, филозофии и религии.

Признавајќи дека морето е секогаш на некој начин бездна која мора да се помине и која може да биде опасна, Светиот Отец потсети дека Евангелието на Исус Христос започнало од источниот брег пред две илјади години.

Историја на средбите

Папата Фрањо појасни дека медитеранските средби во Марсеј уследија по слични средби што се одржаа во Бари во 2020 година и во Фиренца минатата година.

Не беше изолиран настан, туку чекор напред. Средбите од овој вид, рече тој, започнаа со „Медитерански разговори“ организирани од Џорџо Ла Пира, градоначалник на Фиренца, кон крајот на 1950-тите години.

Ова е чекор напред за да се одговори денеска на повикот упатен од свети Павле VI. во неговата енциклика „Populorum progressio“: да се промовира „похуман свет во кој секој би имал што да даде и да добие, а напредокот на едни да не стане пречка за развојот на други“, коментира Светиот Отец, осврнувајќи се на плодовите од медитеранските средби.

Го пофали настанот кој придонесе за формирање на поглед за Медитеранот, кој не е идеолошки, стратешки, политички коректен или инструментализиран, но кој е способен да ги поврзе сите со примарната вредност на човечката личност и неговото неприкосновено достоинство.

Покрај тоа, Папата рече дека од тие денови произлезе поглед полн со надеж.

Браќа и сестри, инсистираше папата Фрањо, таа надеж, тоа братството не може и не смее да испари; напротив, веќе треба да биде организирано, да се конкретизира во долгорочни, среднорочни и краткорочни акции.

Избор да се емигрира или да не емигрира

Ова, рече Папата, значи да се работи за луѓето со целосно достоинство да можат да изберат дали ќе емигрираат или не - потсети Папата – а тоа беше тема на неодамнешниот Светски ден на мигрантите и бегалците.

Римскиот бискуп, исто така, истакна дека е неопходно да се врати надежта во европските општества, особено кај новите генерации, велејќи дека Европа треба повторно да ја открие својата страст и ентузијазам.

Папата Фрањо заклучи со молитва до Богородица, која е почитувана од жителите на Марсеј како Нотр Дам де ла Гард (Богородица на заштитата), да ги придружува народите од Медитеранот на нивното патување, за регионот да стане она што отсекогаш бил повикан да биде - мозаик на цивилизацијата и надежта.

Дводневната посета на папата Фрањо на Марсеј го одбележа 44-то апостолско патување на Светиот Отец во странство и неговата втора посета на француски град.

28 септември 2023, 16:24

Последни Ауденции

Прочитајте сé >